Кастър Семеня vs. Арбитражния съд: В битка за нивата на тестостерон

За да се състезава при жените ще трябва да понижи нивата на хормона
3 май 2019 11:07,
29
Кастър Семеня vs. Арбитражния съд: В битка за нивата на тестостерон
Снимка: Reuters, архив

Южноафриканската лекоатлетка Кастър Семеня трябва да понижи нивата си на тестостерон, ако иска да продължи да се състезава при жените. Това значително ще повлияе на внушителната й скорост.

28-годишната спортистка, носителка на две Олимпийски титли, загуби делото си пред Спортния арбитражен съд Швейцария в сряда. Решението беше взето с 2:1 гласа.

Спорът между Семеня и Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) продължава вече над година, посочва Vice.

"Знам, че регулациите на IAAF винаги са били насочени специфично срещу мен", каза Семеня в изявление, разпространено от нейните адвокати.

"В продължение на десетилетие IAAF се опитва да ме забави, но това само ме направи по-силна. Решението на Спортния арбитражен съд няма да ме спре. Отново ще се изправя и ще продължа да вдъхновявам младите жени и атлети в Южна Африка и по света", казва още Семеня.

През 2018 г. IAAF обяви ново правилно, отнасящо се до жените състезателки със състояние, наречено хиперандрогенизъм. При него нивата на тестостерон са завишени. Федерацията реши, че по-високите нива на хормона дават предимство на състезателките в състезанията от 400 метра до 1500 метра. Това наложи въвеждане на нова политика, която изисква жените състезателки със състоянието да взимат лекарства като противозачатъчни, които да подтискат нивата на тестостерона.

Кастър Семеня и нейните адвокати твърдят, че тя не трябва да променя тялото си, за да се състезава и отбелязват, че много други атлети биват поощрявани за генетичните си дадености.

Изискванията на федерацията могат да повлияят на представянето на Семеня в състезанието на 800 метра, най-силната й дисциплина. Експерти предвиждат, че ако тя понижи нивата си на тестостерон това може да я забави с пет до седем секунди.

Решението ще засегне и най-големият противник на Семеня, атлетката от Бурунди Франсин Нийонсаба. В скорошно интервю тя заяви, че също има хиперандрогенизъм и критикува решението на IAAF като "дискриминация".

В решението си IAAF отбелязва, че решението е дискриминационно, но подобна дискриминация е нужна, разумна и пропорционална спрямо целта на федерацията да запази интегритета на женската лека атлетика.

Адвокатите на Кастър Семеня имат 30 дни да оспорват решението на Спортния арбитражен съд. Те заявиха, че все още преглеждат решението и обмислят дали да повдигнат възражение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Ogi преди 4 години
Защо не се състезава направо при мъжете ?
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да сравнянате тази с братята Уилямс. Тази си е по рождение *** и очевидно има мъжка структура на тялото и ниво на хормони като мъжете, но не от допинг. Няма логика да се състезава с нормалнити жени. Серена Уилямс очевидно е развила ненормална за жена физика /мускули/ по изкуствен начин. Не е от ядене на хамбургери и пиене на кола. Едва ли е само и от тренировки. Вероятно след време ще разберем с какво се тъпчи, сега я покриват. Иначе не би трябвало да мине допинг контрол
23
1
 
18
 
! Отговори
Жо преди 4 години
СЕМЕНЯ не е виновна, че е такава.Но когато от 10 000 жени, само една е с такива показатели на тестостерон, наистина трябва да има ограничения за нея в състезания.Защото ОСНОВНОТО ПРАВИЛО за всички спортове е едно- На старта, всички трябва да са при еднакви условия за състезаване. Иначе, това просто няма да е състезание.Представете си на автомобилно състезание всички да са с Москвичи и един с Ферари.
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другият вариант е да пуснат щафета за третополови, т.е. всякакви транс варианти, с екстра тостестерон, с по 5 крака и тн
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да кажем за братята Уилямс? 20 години се състезават в женския тенис.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо подобни хора не си направят състезания помежду си,а с измама влизат при нормалните хора,и съсипват спорта?
19
3
 
16
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Сега да видите с какви се състезава нашата Ивет Лалова, леле!..
18
2
 
18
 
! Отговори
Биолог преди 4 години
Това човешко същество не е жена, макар да са я записали като такава при раждането й. Състоянието й е ненормално, липсват видими мъжки полови органи. Масово лекарите решават тези деца да ги пишат като момичета. Но, теи момичета нямат нито яйчници, нито матка, нито влагалище, а скрити тестиси, които произвеждат тесторерон. Т.е. това е един генетично увреден мъж, не жена. Въпросното човешко същество има жена и дете. Човек, който произвежда сперматозоиди не е жена.
17
1
 
2
 
! Отговори
оф преди 4 години
До АнонимеНМожеш ли да пишеш с по-големи букви, че не те разбирам какво ми говориш?
16
1
 
17
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Няма да навлизам в подробности , само ще питам: това НЕЩО прилича ли Ви на жена ?????
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сред проучените и доказани физически предимства на мъжете над жените спадат:височина, тегло, по-широки рамене, по-голям обем на циркулиращата кръв, по-голяма устойчивост на дехидратация, по-голям белодробен капацитет, по-дебела кожа, по-добра сетивна съобразителност, повече хемоглобин в кръвта, по-голяма сила на горната част на тялото, по-бързо време за реакция, по-голяма плътност на костите на ръцете, по-голям капацитет на потта, по-висико съотношение мусколи кум мазнини и т.н.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А помните ли китайката, която победи Станка Златева на олимпиадата в Пекин? Дойде, видя, победи и изчезна.Какво става с плувкините от бившата ГДР? Сега защо немкини не чупят рекорд след рекорд?
13
1
 
4
 
! Отговори
спорт преди 4 години
Абе нали всеки си избира джендера свободно, а сега ще мерят тестостерона... Те ти булка Спасов ден! Това ли е разликата между мъжа и жената? Добре, че е спорта /многото пари вложени там/ инак мъж ли си , жена ли си- куче влачи.
12
2
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не е виновна/ен за нивата на тестостерона, но щом има по-големи възможности заради това, не е честно да се състезава с останалите жени. Решението е правилно, може да засяга нищожен брой състезателки/ли, може да говорят за дискриминация колкото си искат, но поне болшинството жени в спорта ще имат равни шансове и чувство на справедливост, иначе състезанията губят смисъл.
11
3
 
19
 
! Отговори
Лол преди 4 години
Не знаех, че мъж се състезава при жените. Може и да се мисли за жена, но мускулатурата на мъжа е много по силна. Как въобще, до сега са допускали да участва на олимпийски игри. Това си е чиста измама. Дано по скоро Китай стане освен номер 1 икономика и манталитет за подръжание. САЩ само извратени модел на подръжание показват, до като Китай са култура на хиляди години, стари традиции и миролюбива религия. САЩ само *** и войни предлагат.
10
2
 
19
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Не разбрахТова е хeрмафродит, няма матка и има тестиси вътре в тялото, съответно яко тестостерон.
9
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДИСКРИМИНАЦИЯ : ТОЗИ МЪЖ Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА СЕ СЪСТЕЗАВА ПРИ ЖЕНИТЕ АКО СИ Е НАПРАВИЛ ОПЕРАЦИЯ ЗА СМЯНА НА ПОЛА !
8
2
 
11
 
! Отговори
Не разбрах преди 4 години
Това жена ли е, която просто злоупотребява с дадени медикаменти, или има атрбути на мъж? От статията нищо не става ясно.
7
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 4 години
И сега какво излиза - мъже дето се правятр на жени могат да се съзтезават и да чупят рекорди, но жени не могат...
6
1
 
20
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
До zeusНапълно съм съгласен. И Серена Уилямс ще е рекламното лице на така наречения Фрийк лийг :)